IMD El från Loggamera

Tillsammans med våra samarbetspartners erbjuder vi heltäckande tjänster inom individuell mätning och debitering (IMD) av el (gemensam el), laddboxar och vatten. Med Loggamera får ni en kostnadseffektiv och smidig lösning som integreras med er ekonomiska förvaltare eller faktureringssystem för debitering direkt på månadsavin.

Boka rådgivning!
Se tillgängliga tider

Vad är IMD-El?

IMD-El står för ”Individuell Mätning och Debitering” av el. Syftet med IMD-system är att mäta och fördela kostnader efter att man gjort åtgärder för gemensam el eller el-gemensamhetsanläggning som det ibland kallas.
Målet är att samordna det äldre systemet med enskilda mätabonnemang per brukare som dels är kostsamt men också blockerar andra energiåtgärder som solpaneler, batterier, hantering av effekttoppar (peak-shaving) och smartare balansering av laddboxar.

Spara pengar med IMD el

Så går det till med IMD el från Loggamera

Kalkyl och platsbesök IMD

Platsbesök och kalkyl

Tillsammans med våra partners tar vi fram en ekonomisk kalkyl, gör platsbesök och ser till så att ni får en tekniskt hållbar och långsiktig lösning för IMD.

Elinstallation IMD

Byte av elmätare

Vid installation av IMD byts befintliga elmätare till smarta mätare som går att koppla upp till Loggamera för fjärravläsning och nödvändiga anpassningar för IMD.

IMD el - laddbox

Debitering direkt på månadsavin

Våra integrationer med förvaltare och fastighetssystem gör debiteringen automatiserad och smidig med rätt kostnad direkt på månadsavi.   

Hur går det till i detalj?

Förenklat så ändrar man i elcentralen så att istället för att varje lägenhet representerar en mätpunkt i elnätet så blir hela fastigheten en enda större anslutningspunkt. Samtliga lägenhetsabonnemang avslutas och ersätts med ett gemensamt. En av de stora besparingarna är att alla fasta kostnader för lägenhetsabbonnemangen försvinner. Läs mer om detta längre ner på sidan.

I samband med att lägenhetsabonnemangen avslutas hämtar elnätsägaren tillbaka sin elmätare. På samma plats som den tidigare mätaren satt placeras en ny mätare som fastighetsägaren äger istället. Ett centralt insamlingssystem mäter av alla mätares förbrukning och kostnaderna fördelas till respektive boende.

Sparar man några pengar på IMD?

Det korta svaret är JA, du sparar pengar på att ändra till IMD och gemensam el. Det absolut enklaste beräkningen du kan göra är att summera alla fasta kostnader för lägenhetsabonnemangen i fastigheten.  Minst den siffran spar du varje år. Detta är utöver att du blir storkund hos elhandelsbolaget, har möjlighet till mängder av andra energiåtgärder i fastigheten som annars inte är tillåtna.

Sparar man några pengar på IMD?
Får man inte installera solceller om man inte har IMD-el?

Får man inte installera solceller om man inte har IMD-el?

Jo, det får du, MEN. En solcellsanläggning måste anslutas till en elcentral och ett abonnemang som ägs av fastighetsägaren. Elen som går dit används för hissar, belysning, ventilation, osv. Överskottet säljs. Det får inte skickas till lägenheterna då de är andra abonnenter i elnätet  och det är bara elnätsägaren som får skicka el mellan olika abonnenter. Så boende får glatt sälja elen och sen köpa tillbaka den dyrare senare.

Detta är en av grundproblemen med hur elnätsmonopolen är uppbyggda med abonnenter idag och en av de starka skälen att ändra så att hela fastigheten har ett gemensamt abonnemang vilket gör det fritt att använda el som man vill inom fastigheten.

Hur påverkar det om man har laddboxar?

Korta svaret är: Ja, en hel del. Elen in i en fastighet kommer via en (eller flera) tjocka kablar som kallas servisledningar. De kan vara rätt stora och klarar mer last än vad som är tillgängligt. I nätet väljer man i samråd med elnätföretaget en maxlast för fastigheten. Exempelvis 250A. En del av detta är i normalfallet knutet till lägenheterna och kan inte användas. Med IMD blir allt en enda elförbrukare och man kan t.ex. ladda elbilar på natten när boende sover och inte använder så mycket el.

Sen gör det också skillnad på effekt-taxorna att ladda på smarta tider, och det gör dig till en större kund hos elhandelsbolaget.

Hur påverkar det om man har laddboxar?

Besparingspotential – Hur mycket kan man spara?

Kostnaden för lägenhetsabonnemang består av nätavgifter och elavgifter. Dessa skiljer mellan de olika nätbolagen och elhandelsbolagen. Avgifterna består av en eller flera fasta årliga avgifter, överföringsavgifter, skatter, certifikat, ursprungsgarantier, samt en eller flera rörliga delar per överförd kWh och den faktiska inköpet av el per kWh. En djungel av siffror, från olika bolag som inte sällan samfakturerar vilket gör det svårt att läsa av elräkningarna.

Vattenfall Eldistribution som exempel har en fast kostnad på 2 145 kr/år för lägenhetsabonnemang. Totalt blir den fasta kostnaden för 50 st lägenhetsabonnemang ungefär 110 000 kr/år. Visserligen ersätts fastighetsabonnemanget med ett aningen större abonnemang för hela fastigheten, men det är marginellt dyrare. Utöver ändringen och nya mätare tillkommer en löpande kostnad på ungefär 15 000 kr/år för förvaltningen och administration av IMD-systemet.

Kostnaden för att installera och övegå till IMD och gemensam el ligger mellan 2 000-4 000 kr per lägenhet. För fastigheten i exemplet ovan med 50 st lägenheter blir kostnad i storleksordningen 150 000 kr. Givet en kostnadsbesparing på ca 95 000 kr/år blir återbetalningstiden för IMD-investeringen under 2 år.

Vad behöver man göra för att skaffa IMD?

Det är ett par saker som måste stämmas av för att kunna genomföra IMD.

  1. Det första är att det tas ett beslut tas på en föreningsstämma.
  2. Efter stämman har röstat JA så tar föreningen kontakt en leverantör för installation och förvaltning av ett IMD-system, t.ex. Loggamera.
  3. Elektriker gör en föranmälan till elnätsägaren om ett förslag på ändring i fastigheten och alla lägenhetsabonnemang ska sägas upp och ersättas med ett gemensamt abonnemang för hela fastigheten.
  4. När nätägaren godkänner anmälan kan IMD-system installeras. Planeringen av installationen brukar ta sin tid, men själva arbetet är ofta över på någon vecka med endast ett kortare strömavbrott på några timmar.
  5. När gemensam el är infört i föreningen kan ni handla upp ett fördelaktigt elhandelsavtal. Kostnaden för inköpt el fördelas sedan mellan respektive lägenhetsinnehavare baserat på faktisk elanvändning.
Vad behöver man göra för att skaffa IMD?

Kan nätägaren säga neka installation?

Både ja och nej.
Utifrån kommersiella villkor eller att det är en dålig affär för nätägaren: Nej
Utifrån att reglerna för elnätet och lokala elnätsmonopolet: Ja

Det betyder att elnätsägaren gör en prövning av ärendet som elektrikern skickar in. De gör ingen egen bedömning om det är affärsmässigt bra eller dåligt, bara om det är tillåten ändring eller inte, samt vilken påverkan det har på elnätet.

Ingen installation är exakt lika en annan, men det finns några tydliga scenarion där det är mycket sannolikt för JA och NEJ.

JA:

  • Enstaka flerfamiljshus med en byggnad och en elservis.
  • Flera flerfamiljhus med sammanshängande genom t.ex. garage under.


NEJ:

  • Flera byggnader med olika föreningar och/eller fastighetsbeteckningar
  • Flera byggnader med olika elserviser. (Ja, men som separata installationer)
  • Flera byggnader som inte hänger ihop, typ radhusområden blir oftast avslag
Kombinera IMD med solceller

Kombinera IMD med solceller

Solceller är många gånger lönsamt för bostadsrättsföreningar. När man installerar solceller så dimensionerar man storleken för att hålla sig till klassificeringen som en mikroproduktionsanläggning. Man tar hänsyn till den årliga elförbrukningen och värderar hur solelen kommer användas. Egenanvänd solel eller såld solel, om den exporteras till elnätet.

Egenanvänd solel har ett högre värde än exporterad solel. Genom att ha gemensam el och IMD så ökar den årliga förbrukningen för brf:en. Det innebär förenklat att man kan installera en större solcellssystem och öka andelen egenanvänd solel.

En ytterligare fördel för Bostadsrättsföreningar som kombinerar IMD med Solceller är att andelen köpt el minskar vilket ger ytterligare besparingar vad gäller rörliga el- och nätavgifter.

Kombinera IMD med batterier

Batterier för fastigheter har blivit ett hett omdebatterat ämne. Man kan ladda på natten, eller med solpaneler, återföra på dagen på timmar med mycket förbrukning, kallat peak-shaving. Eller sälja som tillgänglig lastbalansering i elnätet på de olika frekvensmarknaderna som finns (FCR, m.fl.).

IMD tillsammans med batterier ger batterierna mer el att jobba med. Mer last att flytta, om batteriet är stort nog, vilket ger det bättre effekt.

Hur påverkar det om man har laddboxar?

Vilken ordning ska man välja mellan batterier, IMD och solceller?

Både batteriet och solceller ger effekt direkt vid enskild installation. Dock har batteriet lite last att arbeta med och risk att man installerar för liten effekt. Solceller ger direkt el, men om den måste säljas till elnätet för att sen köpas tillbaka för boende så är återbetalningstiden nästan oförsvarbar om man inte har ett väldigt stort behov i övrigt.

IMD, eller egentligen gemensam el, är det som gör arbetet inom hela fastigheten, inklusive lägenheterna möjligt. Därför ska man börja med det. IMD har kortast återbetalningstid, är minst investering av de olika lösningarna och ger fördelar till de andra att häva sig på. Återbetalningstiden för en solcellsinstallation kan kortas med flera år om man samtidigt har IMD jämfört med att inte ha det.

Fria valet av elabonnemang försvinner

Elnätsägare kan man inte byta, det är det lokala monopolet. Däremot elhandelsavtalet kan man, sen avregleringen 1999, välja själv. Eftersom valet sker per elabonnemang så faller denna möjlighet vid gemensam el, just för att man har den gemensamt.

Erfarenheten visar att detta ofta är något som påpekas vid stämmobeslutet, och bör bemötas med respekt och förståelse, men har i verkligheten väldigt liten påverkan.

Styrelsen är ansvarig för att välja ett elavtal som gynnar föreningen i stort och genomgångar visar att de flesta har anvisningsavtal eller motsvarande ogynnsamma avtal från början och får en stor förbättring.

Kan man använda s.k. optimeringstjänster som Greenly, Tibber, m.fl?

När man går över till gemensam el så avslutas även de elavtal som har tjänster likt Greenly, Tibber, osv. Dessa tjänster är oftast inte tillgängliga annat än om man har deras elhandelsavtal.

De flesta IMD-leverantörer tillhandahåller webbtjänster, appar och API:er som gör att man kan läsa av sin förbrukning och påverka sitt beteende och konsumtionsmönster.

IMD el app

Följ och planera för din elförbrukning

Med rörligt elpris och integration till Nordpool elbörs är det lätt att planera för sin elanvändning när priset är lågt. Inloggning till Loggamera på dator och mobilapp ingår i vår IMD-tjänst.

Ladda ner demo för iPhone eller Android.
Logga in med: brfdemo@loggamera.se
Lösenord: brfdemo

Ersättning vid strömavbrott

Ersättning vid strömavbrott får du av elnätsbolaget om du har ett eget abonnemang. Denna funktion försvinner när ni har gemensam el (Gäller inte företag/föreningar). Dock ska tilläggas att detta är en klen tröst då kravet för utbetalning är att elen måste vara borta i minst 12 timmar sammanhängande och ger då 1200 kr i ersättning.

För en vanlig lägenhetskund i en bostadsrättsförening är sannolikheten för ett så långt avbrott extremt låg – under 0,01 % per år. Med andra ord: det händer i princip aldrig i tätorter med nedgrävd el.

Hur påverkar det om man har laddboxar?

Sammanfattning IMD-El

Fördelar med IMD-El

När man slår ihop många små elabonnemang till ett stort, minskar de fasta avgifterna. Man betalar bara en fast avgift till elhandelsbolaget och en till nätbolaget. Man kan också få ett bättre elpris på grund av att man blir en större kund.

Om man har solceller, kan den egenproducerade elen användas både till byggnadens behov (tvättstuga, hissar, värmepump, belysning etc.) och den el som används i lägenheter och lokaler. Det innebär att mer el används lokalt och en mindre andel säljs på elnätet.

Genom att slå ihop elcentralerna har man också möjlighet att disponera all den kapacitet som man har hos de inkommande ledningarna där den behövs. Det kan vara extra bra om man är på väg att öka elanvändningen genom att installera laddboxar, eftersom dessa har ett väldigt stort behov av el om många fordonsägare vill ladda sitt fordon vid samma tidpunkt.

På köpet moderniseras byggnadens elmatning med en ny elcentral på samma sätt som en ny fastighet oftast byggs idag.

Nackdelar med IMD

Det finns övervägande fördelar med IMD och gemensam el, men några nackdelar finns naturligtvis.

  • Möjligheten att själv välja elhandelsavtal finns inte. Man får samma elhandelsel som resten av föreningen. Här kan en gemensam diskussion kring olika typer av elhandel vara på sin plats.
  • Du får ingen ersättningen vid strömavbrott. Dock är den så liten så i praktiken finns den inte utanför tätorter.

Vill du veta mer?

Hör av dig så berättar jag mer. Du kan boka möte direkt med mig i kalendern eller kontakta mig via telefon, e-post eller kontaktformulär. Välj alternativet som passar dig bäst.

Jens Collin, VD på Loggamera
Genom att skicka formuläret godkänner du vår personuppgiftspolicy GDPR.
Tack för din förfrågan! Vi återkommer inom kort.
Oops! Something went wrong while submitting the form.